szpinak23Dnia 31 października w naszej szkole uczniowie klas VII a i VII b wzięli udział w warsztatach dotyczących zdrowego żywienia w ramach projektu „Trzymaj formę”.
Wszyscy, bez wyjątku, dzielnie zmagali się z kuchennymi wyzwaniami. W małych grupkach uczniowie przygotowywali 4 różne koktajle, których głównym składnikiem był, o dziwo, SZPINAK!

Chociaż początkowo cześć osób sceptycznie podchodziła do spróbowania napojów to finalnie wszystkim smakowało.
Na wcześniejszych lekcjach biologii uczniowie dowiedzieli się, jak ważnymi składnikami są witaminy, sole mineralne oraz błonnik, które występują właśnie w warzywach i owocach.
Wszystkie działania możliwe są dzięki życzliwości i finansowemu wsparciu Rady Rodziców naszej szkoły. Dziękujemy!

Zapraszamy do zapoznania się z jednym z przepisów z zajęć.
Przepis na smoothie jabłko – melon - szpinak

Składniki:

– 300 g wody
– 100 g banana
– 150 g jabłek
– 100 g szpinaku baby (świeże listki)
– 400 g miąższu melona miodowego żółtego.

Wszystkie składniki blendujemy razem w blenderze kielichowym i gotowe! Na zdrowie!

 

Nie taki szpinak straszny...